![]() Schrijver Wim Kamerbeek praat in vier colleges over de geschiedenis van Zuid-Amerika. In een gezellige en informatieve sfeer stap jij in een avontuurlijke reis. Je maakt kennis met de mysteries van de oude beschavingen, het leven van de Inca’s, de conquistadores, de Spaanse en Portugese kolonisering, de hartstochtelijke vrijheidsstrijd, het bloedvergieten van de negentiende eeuw en uiteindelijk, het moderne Zuid-Amerika.
Bestel tickets voor de hele reeks of een enkel college Start eind januari 2015 .... nu ook in het Spaans ! "Prachtig beeldmateriaal en interessante verhalen; zowel geschikt voor de ervaren
Zuid-Amerika kenner als de novice die op zoek is naar verdieping en inspiratie"
College 1 Oude besch
avingen & mysteriesCollege 2 Inca's een groot rijk College 3 Verovering & kolonisering College 4 Onafhankelijkheid & het moderne Zuid-Amerika
![]() Zuid-Amerika was geen leeg of onbeschaafd werelddeel. Integendeel, bijna wekelijks worden er nieuwe vondsten gedaan die ons een betere kijk geven op de geschiedenis. Er zijn grote beschavingen teruggevonden in het hele continent, zelfs in het Amazonegebied. Omdat er nog altijd geen schriftsysteem is teruggevonden, stellen de Nazca-lijnen, Tiwanaku, Pumapunku, de heer van Sipán en de Marajoara-cultuur ons voor grote raadsels. De Zuid-Amerikaanse beschavingen deden niet onder voor de Europese, maar hoe konden ze zonder wiel, schrift, paarden, koeien, staal en geld zo groot worden?
![]() De Inca’s hadden in 1500 na Chr. het grootste rijk op aarde. In een paar honderd jaar kwam het Incarijk als een komeet op. Terwijl Europeanen aanmodderden met honger, armoede en de Zwarte Dood, bouwden de Inca’s aan een weergaloze maar dictatoriale verzorgingsstaat. Geen honger, geen armoede, geen criminaliteit, geen besmettelijke ziektes, maar wel een oorlogszuchtige en decadente bovenlaag. De Inca’s hadden geen idee van wat er buiten hun landsgrenzen gebeurde. Dat werd ze noodlottig.
![]() Amerika is vele malen ontdekt en Columbus was in 1492 in elk geval niet de eerste Europeaan, die er voet aan wal zette. Met de komst van de Europeanen werd het gehele continent ondersteboven gekieperd. De Europeanen wilden vooral goud, maar ook land, slaven en dwangarbeiders. In hun kielzog arriveerden de verschrikkelijkste besmettelijke ziektes, stalen wapens en oorlogspaarden. Sommige indiaanse volkeren konden enige tijd weerstand bieden aan de veroveraars, maar uiteindelijk veranderde Zuid-Amerika in een lappendeken van Europese kolonies.
![]() De kolonies wilden onafhankelijk worden van de Europese overheersers. In een moeizame strijd ontstonden er nieuwe landen, die vaak ook weer met elkaar in oorlog raakten. Op de achtergrond probeerde de Verenigde Staten van Noord-Amerika hun Zuid-Amerikaanse buren te overheersen. Dat leidde tot staatsgrepen, wrede dictaturen en marionettenregeringen. De moderne vijanden van de prille democratieën en zwakke economieën zijn drugsoorlogen, guerrillabewegingen, corruptie en bureaucratie.
|
Collegereeks
(nederlands)
Serie de Lecturas
(spaans)
Café Cultura (Hoogstraat 28A) ligt vlakbij Oostplein en is met OV te bereiken via metrostation
Oostplein . Parkeren is mogelijk in de straat en in parkeergarage Kipstraat 177.![]() Café Cultura heeft een gezellige Spaans/Zuid-Amerikaanse ambiance. Je kan er eten, tapa's proeven en na afloop onder genot van een drankje nazitten en praten. Hier de menukaart. Het is ook een bar, een reiscafé, een delicatessen- en boekwinke l. Laat je verrassen.
QUOTE
Wist je dat je als deelnemer van de collegereeks 15% korting krijgt op het boek "Ploegen van de zee" - de geschiedenis van Zuid-Amerika - te koop in de boekwinkel bij Café Cultura? |